Ako uviedol Peter Závodský, výkonný riaditeľ ZPCRS, slovenskí
pestovatelia cukrovej repy, ako aj predstavitelia oboch cukrovarov v SR
neustále zdôrazňujú, že sú dlhodobo schopní vypestovať cukrovú repu a
vyrobiť cukor v množstve pokrývajúcom úplnú sebestačnosť Slovenskej
republiky, a to v súlade s najprísnejšími hygienickými a
environmentálnymi požiadavkami.
Upozornil, že cukrová repa a cukor sa na Ukrajine produkujú za úplne
iných ekonomických, ekologických a kvalitatívnych štandardov, ktoré nie
sú v súlade s normami EÚ a môžu tak predstavovať riziko pre zdravie
spotrebiteľov.
Závodský dodal, že ponechať import cukru z Ukrajiny bez kontroly a
pravidiel by znamenalo úplné narušenie tohto krehkého sebestačného trhu,
čím by bola ohrozená posledná bašta slovenskej potravinovej
sebestačnosti. V prípade neexistencie domácej produkcie cukru by sa
negatívne saldo zahraničného obchodu SR s potravinami zvýšilo o ďalších
130 miliónov eur.
Z návrhu MPRV, ktorý 29. novembra schválil vládny kabinet, vyplýva, že
zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín pôvodom z Ukrajiny
sa rozširuje a predlžuje na neurčito. Dovtedajší slovenský zákaz platil
od polovice septembra do konca roka na štyri komodity, a to na pšenicu,
kukuricu, repku a slnečnicové semená.
Okrem obilnín sa zoznam rozšíril napríklad o med, jačmeň, pšeničnú múku,
slad, sójové bôby, trstinový alebo repný cukor, otruby, pokrutiny a
ostatné pevné zvyšky vznikajúce pri extrakcii rastlinných tukov alebo
olejov.